
Co jíst v tomto období?
Strava - nejen pro seniory: rychle, jednoduše, z čerstvých potravin – doporučení pro toto období
V chladné části roku tělo seniorů ocení teplá, výživná a snadno stravitelná jídla, která dodají energii, zahřejí organismus a zároveň nezatěžují trávení. Vaření může být velmi jednoduché – několik čerstvých surovin, krátká příprava, ale pravidelný rytmus.
Doporučené potraviny pro období pozdního podzimu a zimy
1) Zelenina, která zahřívá a posiluje
dýně (hokkaido, máslová)
mrkev, petržel, pastinák
sladké brambory
cibule, pór, česnek
červená řepa
zelí, kapusta
Zeleninu vařit v páře, dusit, nebo péct – krátká doba přípravy, vysoká výživnost.
2) Jednoduché teplé polévky
Polévky jsou pro seniory ideální: hydratují, zahřívají, snadno se tráví.
-
dýňová polévka
-
zeleninová s červenou čočkou
-
bramboračka (lehčí verze)
-
vývary – kuřecí, zeleninový, hovězí (jemné)
Polévka může být hlavní jídlo 2–3× týdně.
3) Zdroje bílkovin vhodné pro toto období
-
vejce
-
libové kuřecí a krůtí maso
-
ryby (treska, losos, pstruh)
-
fazole adzuki, červená čočka (lépe stravitelná)
-
tofu nebo tempeh – krátce orestovat se zeleninou
4) Obiloviny, které dodají energii a nezatíží trávení
-
rýže (krátkozrnná)
-
jáhly
-
pohanka
-
oves (kaše, polévky)
Tip: Kombinace obilovina + zelenina je výborný základ každého rychlého jídla.
5) Rychlá teplá snídaně
-
ovesná nebo jáhlová kaše s jablkem a skořicí
-
dušené ovoce (jablka, hrušky) s trochou másla
-
teplé ovocné kompoty jako lehká svačina
Vhodné postupy přípravy
-
vaření v páře
-
dušení na troše vody či vývaru
-
pečení zeleniny v troubě
-
jednoduché jednopánvové pokrmy
-
vyhýbat se smažení a těžkým omáčkám
Koření, které zahřeje a podpoří trávení
Používat jen jemně, aby nezatěžovalo žaludek:
-
skořice
-
zázvor
-
tymián
-
majoránka
-
rozmarýn
-
kurkuma
Co omezit
studené potraviny z lednice - hlavně lidmi oblíbené jogurty rovnou z lednice! :-)
saláty, syrovou zeleninu ve velkém množství (hůře se tráví v zimě)
sladkosti, bílý cukr
příliš těžká jídla (smažené, tučná masa)
Rychlé a jednoduché příklady jídel pro článek
-
Pečená zelenina + kousek ryby
-
Dýňová polévka + pohanková kaše
-
Dušená zelenina + vejce na jemno
-
Kuřecí vývar + vařená rýže a mrkev
-
Ovesná kaše + dušené jablko
A tady třeba na večer když máte na něco chuť, nebo svačinku- skvělé opravdu skvělé - pro mě jako milovnici hrušek je to prostě zázrak. :-) Když vaříte s dobrou náladou, tak raději vařte ve větším hrnci i pro ostatní. :-))))))
Vařená hruška – rychlá svačina
Ingredience (1–2 porce)
-
1–2 zralé hrušky
-
1–2 lžíce vody nebo jablečného moštu (dávám vodu)
-
½ lžičky skořice
-
1 lžička medu (volitelné)
-
Špetka vanilky nebo muškátového oříšku (volitelné) - hruška + vanilka, to je prostě božská chuť
Postup
-
Hrušky oloupej, rozkroj na poloviny a vyndej jádřinec.
-
Dej je do menšího hrnce, přidej trochu vody nebo jablečného moštu, posyp skořicí a případně vanilkou.
-
Přikryj pokličkou a vař na mírném ohni 8–10 minut, dokud hrušky nezměknou (měly by být měkké, ale ne rozvařené).
-
Pokud chceš sladší chuť, přidej med až po dovarení, aby si zachoval všechny vitaminy.
-
Podávej teplé nebo vychladlé. Můžeš posypat trochou ořechů nebo jemně rozmixovat na pyré.
Skvělá kombinace je i s troškou ovesné kaše nebo jogurtu, pak máš kompletní zdravou svačinu.
