Co jíst v tomto období?

24.11.2025

Strava - nejen pro seniory: rychle, jednoduše, z čerstvých potravin – doporučení pro toto období

V chladné části roku tělo seniorů ocení teplá, výživná a snadno stravitelná jídla, která dodají energii, zahřejí organismus a zároveň nezatěžují trávení. Vaření může být velmi jednoduché – několik čerstvých surovin, krátká příprava, ale pravidelný rytmus.

Doporučené potraviny pro období pozdního podzimu a zimy

1) Zelenina, která zahřívá a posiluje

dýně (hokkaido, máslová)

mrkev, petržel, pastinák

sladké brambory

cibule, pór, česnek

červená řepa

zelí, kapusta

Zeleninu vařit v páře, dusit, nebo péct – krátká doba přípravy, vysoká výživnost.

2) Jednoduché teplé polévky

Polévky jsou pro seniory ideální: hydratují, zahřívají, snadno se tráví.

  • dýňová polévka

  • zeleninová s červenou čočkou

  • bramboračka (lehčí verze)

  • vývary – kuřecí, zeleninový, hovězí (jemné)

Polévka může být hlavní jídlo 2–3× týdně.

3) Zdroje bílkovin vhodné pro toto období

  • vejce

  • libové kuřecí a krůtí maso

  • ryby (treska, losos, pstruh)

  • fazole adzuki, červená čočka (lépe stravitelná)

  • tofu nebo tempeh – krátce orestovat se zeleninou

4) Obiloviny, které dodají energii a nezatíží trávení

  • rýže (krátkozrnná)

  • jáhly

  • pohanka

  • oves (kaše, polévky)

Tip: Kombinace obilovina + zelenina je výborný základ každého rychlého jídla.

5) Rychlá teplá snídaně

  • ovesná nebo jáhlová kaše s jablkem a skořicí

  • dušené ovoce (jablka, hrušky) s trochou másla

  • teplé ovocné kompoty jako lehká svačina

Vhodné postupy přípravy

  • vaření v páře

  • dušení na troše vody či vývaru

  • pečení zeleniny v troubě

  • jednoduché jednopánvové pokrmy

  • vyhýbat se smažení a těžkým omáčkám

Koření, které zahřeje a podpoří trávení

Používat jen jemně, aby nezatěžovalo žaludek:

  • skořice

  • zázvor

  • tymián

  • majoránka

  • rozmarýn

  • kurkuma

Co omezit

studené potraviny z lednice - hlavně lidmi oblíbené jogurty rovnou z lednice! :-

saláty, syrovou zeleninu ve velkém množství (hůře se tráví v zimě)

sladkosti, bílý cukr

příliš těžká jídla (smažené, tučná masa)

Rychlé a jednoduché příklady jídel pro článek

  • Pečená zelenina + kousek ryby

  • Dýňová polévka + pohanková kaše

  • Dušená zelenina + vejce na jemno

  • Kuřecí vývar + vařená rýže a mrkev

  • Ovesná kaše + dušené jablko



A tady třeba na večer když máte na něco chuť, nebo svačinku- skvělé opravdu skvělé - pro mě jako milovnici hrušek je to prostě zázrak. :-) Když vaříte s dobrou náladou, tak raději vařte ve větším hrnci i pro ostatní. :-))))))


Vařená hruška – rychlá svačina

Ingredience (1–2 porce)

  • 1–2 zralé hrušky

  • 1–2 lžíce vody nebo jablečného moštu (dávám vodu)

  • ½ lžičky skořice

  • 1 lžička medu (volitelné)

  • Špetka vanilky nebo muškátového oříšku (volitelné) - hruška + vanilka, to je prostě božská chuť

Postup

  1. Hrušky oloupej, rozkroj na poloviny a vyndej jádřinec.

  2. Dej je do menšího hrnce, přidej trochu vody nebo jablečného moštu, posyp skořicí a případně vanilkou.

  3. Přikryj pokličkou a vař na mírném ohni 8–10 minut, dokud hrušky nezměknou (měly by být měkké, ale ne rozvařené).

  4. Pokud chceš sladší chuť, přidej med až po dovarení, aby si zachoval všechny vitaminy.

  5. Podávej teplé nebo vychladlé. Můžeš posypat trochou ořechů nebo jemně rozmixovat na pyré.

Skvělá kombinace je i s troškou ovesné kaše nebo jogurtu, pak máš kompletní zdravou svačinu.